Ouderschap in Balans

Met het onderzoek Ouderschap in Balans willen we inzicht krijgen in hoe ouders van peuters/kleuters het ouderschap vandaag beleven, hoe ze zich voelen als ouder en hoe ze de opvoeding van hun kind(eren) ervaren. Dit onderzoek is intussen afgerond en de resultaten zullen binnenkort op deze website verschijnen.

In de media verschijnen tegenwoordig verschillende (nogal uiteenlopende) opvattingen over het ouderschap: van ploeterouders tot superparents, op een roze wolk of een ouderlijke burnout nabij…

Wij zoeken een eerlijke kijk op het ouderschap!

We willen hierbij verschillende aspecten in kaart brengen:
– Ten eerste uw identiteit als ouder. Hoe ziet het ouderschap er voor u uit? Een belangrijk aspect hierbij is de balans tussen gezin, werk en vrije tijd, want naast ‘ouder van’ zijn ouders natuurlijk ook ‘partner van’, ‘collega van’, ‘kind van’ ‘vriend/vriendin van’… Hoe komen deze verschillende rollen in balans met elkaar?
– Ten tweede uw welbevinden als ouder. Als ouder probeert u er alles aan te doen om uw kind(eren) het beste te kunnen geven. De ene dag lijkt dit al beter te lukken dan de andere dag. Kinderen zijn een belangrijke bron van voldoening en plezier voor hun ouders. Tegelijkertijd kunnen ze ook een bron van uitputting zijn voor sommige ouders. Naar welke kant leunt uw energiebalans over het algemeen?
– Ten derde de opvoeding van uw kinderen. De vraag wat een ‘goede opvoeding’ is, krijgt heel wat aandacht. Enerzijds krijgen we de boodschap dat er wel degelijk iets bestaat als een ‘ideale opvoeding’. Anderzijds lijkt wat voor het ene kind werkt, niet steeds zo te zijn voor het andere kind. Welke strategieën pas jij als ouder toe?
– Ten laatste de ervaringen uit uw gezin van herkomst. Als u nadenkt over uw eigen kindertijd en eigen gekregen opvoeding, kan dit eerder positieve of minder positieve gevoelens, of een mix van beide opwekken. Hoe zag de relatie met uw eigen ouders eruit en zou dit een invloed hebben op wie u vandaag bent als ouder en welke opvoeding u aan uw kind(eren) geeft?

Denk na over jouw balans als ouder en neem deel aan dit onderzoek!
De resultaten van dit onderzoek zullen worden gebruikt om toekomstige ouders beter te begeleiden bij de mogelijke uitdagingen in de overgang naar het ouderschap. Bovendien blijkt uit vorige ervaringen dat de deelname aan onderzoek over ouderschap een boeiende en verrijkende ervaring kan zijn voor jonge ouders.

Voor meer informatie over dit onderzoek, aarzel niet om contact op te nemen met de onderzoekers via de contactpagina van deze website.